Kawiarka, moka, kafetierka

Dziś weźmy pod lupę kawiarkę (zwaną też kafetierką, czy też moką).

To mój ulubiony ekspresik. Jest mała, bardzo poręczna, a do tego bez problemu przyrządzimy w niej pyszną kawę na każdym wyjeździe  – nawet pod namiotem.

W dodatku, jest bardzo urokliwa.

Jako że jeden obraz mówi więcej niż 1000 słów, przedstawmy ją na zdjęciu:

Kawiarka
Kawiarka

Choć z zewnątrz wygląda jak zwykły, metalowy dzbanuszek, nie dajcie się zwieźć. 😉

W miejscu zwężenia znajduje się gwint – łączy on dwie części kafetierki.

Dolną część stanowi naczynko na wodę. Przykrywa je rodzaj sitka z lejkiem.

W dalszej kolejności mamy gumową uszczelkę i kolejne sitko.

Górną część stanowi pojemnik z dzióbkiem.

Jak w takiej kafetierce przyrządzić kawę?

Wlewamy wodę do dolnego pojemniczka.

Wsypujemy zmielone ziarna do sitka w kształcie lejka.

Wszystko szczelnie zakręcamy i stawiamy na małym ogniu.

W ciągu kilku minut uzyskamy mocną, aromatyczną kawę!

Moka należy do ekspresów ciśnieniowych – napój powstaje tu dzięki temu, iż gorąca woda przepływa przez zmielone ziarna pod ciśnieniem.

Trzeba tylko uważać, by dzbanuszek zdjąć z ognia w odpowiednim momencie – jeśli kawa będzie na nim zbyt długo, nabierze smaku spalenizny. 😛

A do tego…

Uwaga! Takie dzbanki – moki najlepiej myć samą wodą, ponieważ użycie płynu do naczyń niszczy właściwości użytych do produkcji kawiarki materiałów i… mówiąc wprost, kawa potem gorzej smakuje. 😛

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *