Rodzaje kaw – mały przewodnik

W kawiarniach rzadko można spotkać nazwy kaw w języku polskim, a nawet jeśli… to i tak niewiele nam mówią, bo są raczej poetyckie. 😉

Dlatego też dziś przedstawiam małą ściągę 9 najbardziej popularnych kaw.

Powodzenia w wybieraniu. 😉

Espresso

W małej, podgrzanej filiżance dostaniesz mocną, ciemną, niemal gęstą kawę z brązową pianką. Do tego – kieliszeczek wody, która ma za zadanie przepłukanie kubków smakowych, by każdy łyk smakował jak pierwszy!

Americano

Podaje się ją w nieco większej filiżance lub kubku. W środku znajdziesz espresso z gorącą wodą.

Cappuccino

Bazą dla cappuccino również jest espresso. Dodajemy do niego jednak spienione mleko (uwaga! Grubość uzyskanej pianki powinna wahać się w granicach 1 – 2 centymetrów!).

Rodzaje kaw
Rodzaje kaw

Caffee latte

Mleczna, łagodna kawa na bazie espresso, z dużą ilością spienionego mleka. Dobrze smakuje z dodatkiem smakowego syropu. Podaje się ją w wysokiej szklance z długą łyżeczką.

Latte machiato

Trzywarstwowa, bardzo efektowna kawa. Na dno wysokiej szklanki wlewa się gorące mleko, następnie mleczną piankę, a na końcu, po ściankach, ostrożnie, espresso.

Mocca

Do szklanki wlewamy roztopioną czekoladę, a następnie espresso. Mieszamy. Na wierzchu dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kakao lub cynamonem.

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku (Irish coffee) serwowana jest z irlandzką whiskey, choć spotkamy ją też z dodatkiem innych napojów alkoholowych. Do charakterystycznej, wysokiej szklanki z uszkiem dodajemy kolejno: irlandzką whiskey, łyżkę cukru trzcinowego, kawę z ekspresu I bitą śmietanę.

Flat white

Podwójne espresso zalewamy gorącym (lekko!) spienionym mlekiem.

Caffee frappe

To kawa mrożona. Kilka łyżek kawy rozpuszczalnej zalewamy wodą i mlekiem i potrząsamy w szejkerze. Na koniec wrzucamy kostki lodu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *