Niezbędnik wielbiciela kawy – spieniacz do mleka

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie mlecznych kaw bez dobrego spieniacza do mleka.

Można tu zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to niemożliwe.

W dodawaniu spienionego mleka chodzi przecież nie tylko o smak, ale też o walory estetyczne.

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów urządzeń do spieniania mleka.

  1. Tak zwana rózga – to rodzaj małej, elektrycznej trzepaczki.
    Jej dużą zaletą jest niska cena, jednak na uzyskanie mlecznej pianki ubitej tą rózgą trzeba naprawdę sporo poczekać.
  2. Prostszym, a jednocześnie o wiele skuteczniejszym sprzętem spieniającym mleko jest spieniacz ręczny.
    Może mieć formę kubka lub dzbanuszka wyposażonego w tłok z sitkiem.
    Poruszając nim energicznie w górę i w dół, w szybkim czasie pozyskamy świetnie ubitą piankę.
  3. Najprostszym – ale też najdroższym – sposobem na ubicie mlecznej pianki jest zastosowanie elektrycznego spieniacza do mleka.
    Takie urządzenie nie tylko pozwala na ubicie pianki zarówno z zimnego, jak i z ciepłego mleka, ale także samo podgrzewa nam mleko do odpowiedniej temperatury!

Spienione mleczko nadaje doskonały smak (i wygląd!) takim kawom jak cappuccino, latte, czy latte machiato.

Jaki wybrać spieniacz do mleka?
Jaki wybrać spieniacz do mleka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *